TOFU
Tofu je japonský názov pre tvaroh. Je vyrobený zo sójového mlieka. V Číne ho poznali už pred dvoma tisícročiami.
Tofu si zachováva väčšinu nutričných predností sóje, ktorými sú predovšetkým vysoký obsah esenciálnych bielkovín a mastných kyslín, veľa vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Obsahuje 2 – 3 krát viac železa ako varené mäso. Na rozdiel od sóje neobsahuje vlákninu a uhľohydráty, preto je lepšie stráviteľné.
Na západe sa dnes tofu vyrába rôznymi spôsobmi, tradičné postupy sa často zjednodušujú a pôvodný koagulačný prostriedok – výťažok z morskej soli – mnohí nahrádzajú lacnejšími prípravkami: chloridom vápenatým, kyselinou citrónovou, octom a pod. Podľa spôsobu prípravy a použitého koagulačného prostriedku máva tofu rôzne dietetické vlastnosti.
SOJAPRODUKT pripravuje tofu výhradne podľa tradičnej ázijskej technológie s originálnym koagulačným prostriedkom. Naše tofu sa vyznačuje ľahkou štruktúrou a príjemnou chuťou.
Trvanlivosť tofu syrov je 21 – 30 dní od dátumu výroby. Po otvorení je potrebné ho ihneď spotrebovať. Krátkodobo, najviac 48 hodín, tofu možno skladovať v chladničke, najlepšie zaliate vodou, bez prístupu vzduchu.
BIELE TOFU
Biele tofu sa vo všeobecnosti vyznačuje schopnosťou prijímať chute a vône iných potravín. Biele tofu je bez akýchkoľvek príchutí, preto je vhodné na prípravu slaných i sladkých jedál.
ÚDENÉ TOFU
Údené tofu má typickú chuť údených výrobkov a patrí medzi najzdravšie údené potraviny. Je jemne korenené sójovou omáčkou a cesnakom. Následne je slabo zaúdené.
ŠPECÁL TOFU
Špecál tofu je marinované v sójovej omáčke s cesnakom a ľahko solené.
ZELENINOVÉ TOFU
Zeleninové tofu obsahuje hrášok, mrkvu, papriku a zmes korenín. Preberá preto výraznú chuť týchto ingrediencií.